De VVCS deed middels een enquête onderzoek naar het social media misbruik in het betaald voetbal in Nederland. Bijna 300 spelers (m/v) werkten hieraan mee.
Iets meer dan de helft van de in de Eredivisie actieve voetballers zegt het slachtoffer te zijn geweest van social media misbruik. In de Eerste divisie is dat percentage met 35% aanzienlijk lager. In de Eredivisie Vrouwen erkent 20% van de speelsters hiervan last te hebben.
Zowel bij de mannelijke als bij de vrouwelijke spelers die het social media misbruik ervaren, geeft 35% aan last te hebben van bedreigende of intimiderende berichten. Bij de mannen is er sprake van 13% racistische beledigingen, terwijl bij de vrouwen het in aanzienlijke mate om seksistische opmerkingen gaat (35%). Opvallend is ook dat 25% van de betrokken spelers uit de Eredivisie en de KKD meldt dat er “fake news” over hen wordt verspreid.
Opmerkelijk is dat 70% van de betrokken voetballers uit de Eredivisie zegt hier wekelijks mee geconfronteerd te worden (waarvan zelfs 6% dagelijks). Dit is een verontrustend hoog aantal. Bij de vrouwen geeft 40% aan er wekelijks last van te hebben.
Van de totale groep ondervraagden zegt een kleine 20% dit meer dan storend te vinden en het als buitengewoon ongemakkelijk te ervaren.
Uit het onderzoek blijkt ook dat, op een enkeling na, niemand zijn/haar club of de politie hiervan in kennis stelt. 35% van de spelers maakt hiervan wel melding bij het betrokken social media platform (Instagram, X, Facebook, Snapchat, Tiktok,…) en verzoekt om het account van de gebruiker te laten blokkeren.
Het beeld als zou een aanzienlijk deel van de voetballers in Nederland (m/v) stevig aangepakt worden op social media, wordt met de resultaten van deze VVCS enquête helaas bevestigd en dan vooral binnen de Eredivisie, waar 1 op de 2 spelers hiermee geconfronteerd wordt.
95% van de ondervraagde spelers (m/v) vindt dat de VVCS de geschikte partij is om actie te ondernemen tegen dit social media misbruik. De VVCS gaat hiermee dan ook nadrukkelijk aan de slag. In het kader van best practice werd al contact gelegd met de collega’s van Engelse spelersvakbond (PFA). In Engeland is er naar aanleiding van de grove beledigingen op social media aan het adres van spelers als Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka na de verloren finale op Euro 2020 een actieplan uitgerold in overleg met de social media platforms, politie en de Engelse FA. De PFA verklaarde zich bereid om haar kennis en ervaringen te delen met de VVCS.