VVCS licht spelers Fortuna in over mogelijke consequenties financiële situatie

5 april 2002

De VVCS heeft de spelersgroep van Fortuna Sittard ingelicht over de mogelijke gevolgen van de zorgelijke financiële situatie van de Sittardse club, die zo goed als zeker uit de KPN Eredivisie zal degraderen. Voorafgaande aan het onderhoud met de spelers gaf algemeen directeur Theo Mommers de delegatie van de VVCS openheid van zaken.

In de spelersgroep was onrust ontstaan bij de spelers met een doorlopend contract na gesprekken die zij de afgelopen periode voerden met directeur Mommers. De verbintenissen met de spelers met een aflopend contract zijn – op één uitzondering na – reeds opgezegd.

Namens de spelers met een doorlopend contract zochten Ronald Hamming en Stijn Haeldermans contact met de VVCS met het verzoek om met de directie en de spelersgroep te komen praten.

Algemeen directeur Mommers gaf de delegatie van de VVCS, bestaande uit mr. Louis Everard, Ad Dieben en Sjef Blatter, openheid van zaken over de zorgelijke financiële situatie die zal ontstaan als degradatie binnenkort een feit is.

Daarna werd de groep van 15 spelers met een doorlopend contract door de VVCS alle mogelijke scenario’s voorgespiegeld, van het gunstigste geval waarin de contracten volledig gerespecteerd zouden worden tot aan het zwartste toekomstbeeld: een faillissement.

De spelers is duidelijk geworden wat de consequenties zijn van de verschillende mogelijkheden en hoe hierop te reageren. Duidelijk werd dat de ongenuanceerde berichtgeving van de KNVB van de laatste weken niet alleen de clubs maar ook de VVCS in het verkeerde keelgat is geschoten.

Everard: ‘Welk belang heeft de KNVB willen dienen met de berichtgeving over schulden in het betaald voetbal en theoretische rekenvoorbeelden dat de spelers 7 à 9 procent in salaris terug zouden moeten? Als clubs met schulden dat naar buiten willen brengen is dat hun eigen keuze. Als Gerard Slager (directeur van de FBO) dit soort berichten branchevervuiling noemt, kunnen wij daar alleen maar mee instemmen. Kom in deze stemming nu maar eens aan bij een nieuwe potentiële sponsor.’

De KNVB heeft ook reeds laten weten dat degradatie nooit tot faillissement zou mogen leiden. Everard: ‘Mooie woorden, maar dan mag de KNVB daarvan ook tenminste een deel van de consequenties dragen, al was het maar middels een overbruggingsfaciliteit.’

De onvrede over de bijdrage van de KNVB aan de negatieve beeldvorming van het betaald voetbal zal zeker aan de orde komen tijdens de afspraak die de KNVB op 18 april heeft met de Centrale Spelersraad (CSR). Met de spelersgroep van Fortuna Sittard zal de VVCS/CSR de komende periode uiteraard intensief contact blijven onderhouden.