De KNVB presenteerde in oktober vorig jaar het actieplan ‘Voetbal voor iedereen’, ter bevordering van een homovriendelijk voetbalklimaat. Ook BVO’s, profspelers en fans hebben hierin een belangrijke rol te vervullen.
Onlangs werd bekend dat in Engeland acht profspelers hun seksuele voorkeur verborgen houden uit angst voor de fans. Deze spelers hebben zich gemeld bij de Engelse spelersvakbond omdat zij problemen ondervinden met hun geaardheid in combinatie met hun werkomgeving. De angst van deze spelers zit vaak niet in de coming out binnen de club maar vooral in de grotere openheid en de reacties van de fans in zowel thuis- al uitwedstrijden. De spelersvakbond heeft aangegeven de spelers te ondersteunen en daar waar nodig te begeleiden.
Door middel van het actieplan homoacceptatie in het voetbal – ontstaan in samenspraak met sport- en homo-organisaties zoals de John Blankenstein Foundation – wil de KNVB met elf actiepunten een open en veilig voetbalklimaat voor iedereen realiseren, ook voor homo- en biseksuelen. Zo komen er nieuwe gedragsregels, vertrouwenspersonen en een workshop die het thema bespreekbaar maakt. Onlangs onderscheidde de Uefa het actieplan met de Hattrick Award, een prijs die initiatieven ondersteunt die het voetbal verder ontwikkelen.
VVCS-voorzitter Danny Hesp: “Ik kan mij zeer goed voorstellen dat een voetballer veel moeite heeft om uit de kast komen. Niet zozeer vanwege de reacties van collega’s maar vooral het in de grotere openbaarheid brengen van je geaardheid en de reacties van supporters en landelijke aandacht in de media. Daarom is uitvoering van het actieplan om een veiliger klimaat te realiseren in het voetbal belangrijk.
Iedereen moet zich veilig voelen in het voetbal, ongeacht hun seksuele geaardheid. Net als onze Engelse collega’s zullen ook wij dit thema onder de aandacht brengen van de voetballers en spelers die het betreft ondersteunen. Ook moeten alle partijen in het voetbal zich nadrukkelijker uitspreken over dit thema en elkaar aanspreken op homo-negatief gedrag. Het woord ‘homo’ wordt te vaak negatief gebruikt. Voetballers moeten worden beoordeeld op hun karakter en inzet en niet op hun seksuele voorkeur”.