Coachend leiderschap: klassikaal online opleidingstraject

Inleiding
De opleiding Coachend Leiderschap is interessant voor mensen in de sport met een leidinggevende rol. Dit geldt voor zowel spelers als coaches. Het aansturen van anderen ligt namelijk niet alleen bij de trainers en coaches, maar juist ook bij spelers zelf. Hoe zorg jij ervoor dat anderen écht naar jou luisteren? Hoe help je zowel anderen als jezelf om beter te worden? Deze vragen en meer worden beantwoord gedurende de opleiding Coachend Leiderschap door experts op gebied van leiderschap en sportpsychologie.

Over de opleiding
De opleiding Coachend Leiderschap bestaat uit 6 bijeenkomsten van 3,5 uur. Alle bijeenkomsten vinden online plaats. Als de opleiding met succes is afgerond ontvang je een officieel certificaat en 7 KNVB licentiepunten. De volgende onderwerpen worden behandeld:

1. Persoonlijk leiderschap
2. Situationeel leidinggeven
3. Algemene communicatie
4. Het coachgesprek
5. Feedback geven en aanspreken
6. Leiderschap en beïnvloeding

Inspireren met collega’s
Deze opleiding volg je samen met andere professionals uit verschillende disciplines. Dit maakt de opleiding extra interessant, omdat je kunt leren van elkaar en inspiratie opdoet door te werken met anderen.

Kosten
De kosten voor deze opleiding bedragen € 1000,-. Bij gebruik van het STAP-budget is er een mogelijkheid om de opleiding geheel kosteloos te volgen. Bekijk de mogelijkheden hier.

Certificering
Bij het succesvol afronden van de opleiding Coachend Leiderschap ontvangen de deelnemers een certificaat en worden 7 licentiepunten toegekend door de KNVB.

Data
Klassikaal online
Lesdag 1:      Wo 6 september 2023 18:30 – 22:00
Lesdag 2:      Wo 20 september 2023 18:30 – 22:00
Lesdag 3:      Wo 27 september 2023 18:30 – 22:00
Lesdag 4:      Wo 4 oktober 2023 18:30 – 22:00
Lesdag 5:      Wo 11 oktober 2023 18:30 – 22:00
Lesdag 6:      Wo 18 oktober 2023 18:30 – 22:00

Lesinhoud
Dag 1 – persoonlijk leiderschap
In de sport heb je al snel een leidinggevende rol. Je stuurt mensen aan en spreekt diegenen aan wanneer iets niet goed gaat. Maar leidinggeven is meer dan dat. Op dag 1 gaan we vooral kijken naar wat ervoor nodig is om effectief leiding te geven, namelijk richting geven aan je eigen ontwikkeling.

Dag 2 – situationeel leidinggeven
Vervolgens gaan we op de tweede dag kijken naar situationeel leiderschap; in welke situaties moet je jouw leiderschapsstijl misschien aanpassen, of juist niet? Hierbij is het belangrijk om te leren hoe je zo efficiënt mogelijk kan schakelen. Zeker in de hectische sportwereld.

Dag 3 – algemene communicatie
Communicatie staat aan de basis van jouw leiderschap. Om jouw teamgenoten goed te kunnen coachen is het van belang om goed te communiceren. Op de derde dag kijken we vooral naar wat dit precies inhoudt en hoe jij dit in de praktijk toe kan passen.

Dag 4 – het coachgesprek
Op de vierde dag gaan we nog specifiek in op een gedeelte van communicatie. Namelijk het coachgesprek. Met behulp van een vaste structuur leer je effectief een coachgesprek te voeren. Enorm belangrijk voor (toekomstige) leidinggevenden, maar ook voor sporters die beter samen willen werken.

Dag 5 – feedback geven en aanspreken
Feedback geven en aanspreken krijgen aparte aandacht op de vijfde dag, omdat dit essentieel is als jij anderen wilt helpen in hun ontwikkeling. Hoe geef je iemand op een juiste manier feedback, wanneer en hoe spreek je iemand aan wanneer er iets fout gaat?

Dag 6 – leiderschap en beïnvloeding
Op de laatste dag neemt een expert op het gebied van leiderschap je mee in hoe je als leidinggevende anderen het beste kunt beïnvloeden.